Valentinovo

Kot ugodnost nudimo brezplačno dostavo v Ljubljani in ugodno dostavo v okolici Ljubljane.

Pokličite nas na 031 844 579 ali nam pošljite povpraševanje

VEČ ŠOPKOV SI LAHKO NAJDETE MED ŠOPKI ZA VSAKO PRILOŽNOST

Pokličite nas na 031 844 579 ali nam pošljite povpraševanje

Valentinovo

Ob tem prazniku si ljudje podarjamo cvetje, poklanjamo darila. Med prijatelji velja tudi iskrena beseda in stisk rok.

Seveda Valentina poznamo tudi pri nas že zelo dolgo, pa ne v povezavi z dnevom zaljubljencev, temveč po starem kmečkem koledarju, po kateremu je Valentin prinesel ključe od korenin, zato so mu tudi pravili prvi spomladin. V nekaterih krajih se v tem letnem času prične tudi delo na vrtovih, v vinogradih pa Valentin ureže prvo trto, kar naj bi pomenilo, da bo letina dobra. V Beli krajini so stari ljudje govorili, da je ta dan prvi dan pomladi.

Kakšna je zveza med Valentinom in srčnimi zadevami, ni povsem znano in jo razlaga množica legend. Ena izmed njih nas popelje v Rim, ki mu je v 3. stoletju vladal Klavdij (Avrelius Claudius Goticus), nasprotnik krščanstva. Le-ta je želel imeti veliko in močno vojsko, zato je pričakoval, da se mu bodo mladi možje množično prostovoljno pridružili. Žal pa ni bilo ravno tako. Mnogi so raje ostali doma pri svojih ženah in otrocih. To je Klavdija zelo razjezilo. Bil je prepričan, da bi se neporočeni možje rajši pridružili vojski, zato je prepovedal vse poroke. Duhovnik sveti Valentin se njegovi odredbi ni uklonil in je še naprej, naskrivaj seveda, poročal mlade pare. Toda bil je ujet in obsojen na smrt je pristal v ječi. Tu ga je obiskovala ječarjeva hči, s katero se je spoprijateljil. Mnogo uric sta ob prijetnem klepetu preživela skupaj. Preden je bil Valentin ubit, je svoji prijateljici pustil poslovilno pismo s podpisom: “Z ljubeznijo – tvoj Valentin”. Ker je bil sveti Valentin ubit 14. februarja (269 n.št.), se je na ta dan razvila navada pošiljanja ljubezenskih sporočil.

Tudi po svetu je Valentinovo razširjeno, predvsem v ZDA, vendar je že močno pomešano in iznakaženo s sindromom potrošniške družbe, kar v veliki meri izničuje pomen tega in tudi drugih praznikov (dan neodvisnosti, božič…).

Značilno za takšen praznik je, da smo do tistih, ki jih imamo radi, pozorni, oziroma pozornejši kot preostale dni. Takšni prazniki že sodijo v tradicijo ali med običaje, zato se ob takšnih priložnostih odločimo svoje bližnje tudi obdariti. Nekateri z dragocenimi darili, spet drugi nekoliko skromneje. Verjetno se bo marsikdo strinjal s tem, če rečemo, da vrednost darila ni merilo ljubezni, temveč je vrednost in merilo naše ljubezni naša iskrenost, pozornost, predanost in vdanost do osebe, do katere gojimo posebna čustva, katero ljubimo.

Čudovit šopek ali le en cvet – rože so lahko eno izmed najlepših in najprimernejših daril, ki jih poklonimo ljubljeni osebi.

Naročilo lahko oddate preko spletne trgovine ali nas pokličete na telefonsko številko 031 844 579.